Hulp en kennis
Samen bouwen aan begrip en verbinding
Bij Omgaan met Dementie wordt er gestreefd naar meer begrip, het delen en verwerven van kennis en het bevorderen van steun voor naasten van mensen met dementie. Hier worden ervaringen gedeeld, kennis verschaft en mogelijke tip gegeven. Daarmee hopen we de wind in de rug te zijn voor jou.

Een jong gezin dat naar de zonsondergang kijkt. Van Freepik
Handvatten voor familie van mensen met dementie
Dementie, wat houdt het eigenlijk in?
Dementie is niet 1 ziekte die bij iedere persoon hetzelfde is, het is een verzamelnaam voor ongeveer 50 verschillende hersenziektes. Bij dementie kunnen de hersenen informatie niet meer goed verwerken en dit kan zich op verschillende manieren uitten. Daardoor kan dementie er bij iedere persoon anders uit zien. Wel zijn er 10 globale symptomen waaraan je dementie kan herkennen:
- Vergeetachtigheid
- Het kwijtraken van spullen
- Veranderingen in het gedrag en karakter
- Onrust
- Problemen ervaren met dagelijkse handelingen
- Slecht beoordelings- of inschattingsvermogen
- Vergissingen met tijd en plaats
- Terug trekken uit sociale activiteiten
- Taalproblemen ervaren
- Problemen met het zicht

Meer informatie hierover kunt u lezen op de website van Alzheimer Nederland (Wat is dementie? | Alzheimer Nederland) hier kunt u informatie vinden over Dementie en mogelijke symptomen, behandelingen, fases, etc.
Figuur 2
Twee handen die elkaar vasthouden.
Van Freepik
Goede zorg willen geven
In Nederland zijn er 310.000 mensen met dementie. De hoeveelheid personen met dementie neemt toe des te ouder de leeftijdsgroep wordt. Wel wonen de meeste mensen met dementie thuis en dit houdt in dat er in veel gevallen ook sprake is van een mantelzorger en op een gegeven moment ook een vertegenwoordiger.
Een vertegenwoordiger is een persoon die besluiten voor degene met dementie maakt wanneer hij/zij dat zelf niet meer kan. Dit is in de meeste gevallen een familielid. Mantelzorger of vertegenwoordiger zijn is een zware taak en vergt veel mentale en fysieke energie. In deze blog vind je praktische tips voor mantelzorgers.

Handen die samen een hart vormen, van Freepik
Naasten
Als naaste van een persoon met dementie kan er ook veel veranderen. De relatie tussen jullie twee kan veranderen, mogelijk door een verandering in gedrag en karakter van de persoon met dementie. Hierdoor is het makkelijk om de verbinding tussen jullie kwijt te raken. Daarom bieden wij jou graag informatie over wat dementie is, hoe de ervaring voor andere mensen is en mogelijke tips over het mantelzorgerschap. Zodat het voor jou allemaal net iets duidelijker is.
Informatie hierover is te vinden op onze blogs en de andere pagina’s op deze website.
Bronvermelding afbeeldingen:
Figuur 1 - Freepik. (z.d.). Ansökan om ensam vårdnad [Afbeelding]. Van Freepik: https://www.mynewsdesk.com/se/juristjouren/subjects/brott-juridik-raettsfraagor?subjects_tab=stories
Figuur 2 - Freepik. (z.d.). Two hands holding [Afbeelding]. Van Freepik: https://www.freepik.com/free-photos-vectors/two-hands-holding
Figuur 3 - Freepik. (z.d.). Hands forming heart [Afbeelding]. Van Freepik: https://www.freepik.com/free-photos-vectors/hands-forming-heart